Ce tratamente sunt efectuate in cabinetele de ortodontie Brasov?
Cand vine vorba despre ortodontie Brasov, in general pacientii care au avut nevoie de tratamentul unui ortodont stiu ce este aceasta. Multe persoane in schimb care aud de ortodontie, si care nu merg de regula la dentist decat atunci cand au probleme cu dantura, nu stiu multe lucruri despre ortodontie.
Ei bine, ortodontia este ramura stomatologiei care corecteaza dintii si maxilarele care sunt pozitionate incorect.
Dintii strambi si dintii care nu se potrivesc corect sunt mai greu de curatat, risca sa se piarda devreme din cauza cariilor dentare si a bolii parodontale si provoaca un stres suplimentar asupra muschilor de mestecat, care poate duce la dureri de cap, sindrom ATM si gat, dureri de umar si spate.
Dintii care sunt strambi sau nu in locul potrivit pot de asemenea, sa afecteze aspectul cuiva. Beneficiile tratamentului ortodontic includ o gura mai sanatoasa, un aspect mai placut si dintii care au sanse mai mari sa reziste toata viata.
Cum stiu daca am nevoie de o vizita la cabinetul de ortodontie Brasov?
Doar medicul dentist sau ortodont poate determina daca puteti beneficia de un tratament de ortodontie.
Pe baza instrumentelor de diagnosticare precum istoricul complet al sanatatii medicale si dentare, examen clinic, modele din ipsos ale dintilor dvs. si radiografii si fotografii speciale, un ortodont sau un dentist poate decide daca ortodontia este recomandata si poate dezvolta un plan de tratament potrivit pentru dumneavoastra.
Daca va confruntati cu urmatoarele probleme, cu siguranta puteti fi candidatul potrivit pentru tratamentul ortodontic:
- Supramuscare – situatie in care dintii frontali superiori se afla prea mult inainte, peste dintii inferiori.
- Sub-muscatura – situatie in care dintii inferiori sunt prea departe in fata sau dintii superiori prea in spate.
- Muscatura incrucisata – cand dintii superiori nu coboara usor in fata dintilor inferiori atunci cand musca impreuna in mod normal.
- Muscatura deschisa – spatiul dintre suprafetele de muscatura ale dintilor din fata si/sau laterali atunci cand dintii din spate musca impreuna.
- Linia mediana gresita – in cazul in care centrul dintilor anteriori superiori nu se aliniaza cu centrul dintilor anteriori inferiori.
- Spatiere – goluri sau spatii intre dinti, ca urmare a lipsei dintilor sau a dintilor.
- Aglomerare – atunci cand exista prea multi dinti pentru ca creasta dentara sa poata acomoda.
Cum functioneaza tratamentul ortodontic?
Multe tipuri diferite de aparate, atat fixe, cat si detasabile, sunt folosite de medicii specialisti in ortodontie Brasov, pentru a ajuta la miscarea dintilor, la reantrenarea muschilor si pentru a afecta cresterea maxilarelor.
Aceste aparate functioneaza exercitand o presiune usoara asupra dintilor si maxilarelor. Severitatea problemei dumneavoastra va determina care abordare ortodontica este probabil cea mai eficienta. Exista mai multe aparate care pot fi folosite in cazul unui tratament ortodontic, dupa cum urmeaza:
1. Bretelele
Cele mai comune aparate fixe, bretele constau in benzi, fire si/sau console. Benzile sunt fixate in jurul dintilor, si sunt folosite ca ancore pentru aparat, in timp ce bracketurile sunt cel mai adesea lipite de partea din fata a dintelui. Firele arcului sunt trecute prin console si atasate de benzi.
Strangerea arcului de sarma pune tensiune pe dinti, deplasandu-i treptat in pozitia corecta. Bretele sunt de obicei ajustate lunar pentru a obtine rezultatele dorite, care pot fi obtinute in decurs de la cateva luni pana la cativa ani.
Bretelele de astazi sunt mai mici, mai usoare si prezinta mult mai putin metal decat cele folosite in trecut. Ele vin in culori stralucitoare pentru copii, precum si in stiluri clare preferate de multi adulti.
2. Aparate speciale fixe
Aceste aparate sunt utilizate pentru a controla sugerea degetului mare sau impingerea limbii, si sunt atasate de dinti prin benzi. Deoarece sunt foarte incomode in timpul meselor, trebuie folosite doar ca ultima solutie.
3. Dispozitive fixe de intretinere a spatiului
Daca un dinte de lapte este pierdut prematur, se foloseste un mentinetor de spatiu pentru a mentine spatiul deschis pana cand dintele permanent erupe. O banda este atasata de dinte langa spatiul gol, iar o sarma este extinsa la dintele de pe cealalta parte a spatiului.
4. Dispozitive de retinere detasabile
Purtate pe cerul gurii, aceste dispozitive impiedica deplasarea dintilor in pozitia anterioara. De asemenea, pot fi modificate si utilizate pentru a preveni sugerea degetului mare.
5. Dispozitive de protectie pentru buze si obraji
Acestea sunt concepute pentru a tine buzele sau obrajii departe de dinti. Muschii buzelor si obrajilor pot exercita presiune asupra dintilor, iar aceste bare de protectie ajuta la ameliorarea acestei presiuni.
6. Aparate de repozitionare a maxilarului
Ortodontie Brasov – Numite si atele, aceste dispozitive sunt purtate fie pe maxilarul superior, fie pe cel inferior si ajuta la antrenarea maxilarului sa se inchida intr-o pozitie mai favorabila. Ele pot fi utilizate pentru afectiunile articulatiei temporomandibulare (ATM).